FAZİLETLİ MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN KADİR GECESİ MESAJI

16-04-2023

FAZİLETLİ MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN KADİR GECESİ MESAJI

Muhterem Kardeşlerim,

Evveli Rahmet, ortası mağfiret, sonu da ateşten kurtuluş ayı olan Ramazan-ı Şerifin son günlerine girmiş bulunuyoruz. Uğurlamak üzere olduğumuz onbir ayın sultanı mübarek Ramazan-ı ayını en iyi ihya etmiş olarak, bayrama ulaşırız inşallah. Mübarek ay bizden ayrılmaya hazırlanırken, Rabbim daha nice mübarek gün ve gecelere kavuştursun.

Yüce dinimiz İslâm’ın en şerefli ve en ihtişamlı gecelerinden başta gelen Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle bin aydan hayırlıdır. Bu mübarek geceyi 17 Nisan Pazartesi akşamı, Ramazan-ı Şerif’in 27’nci gecesi ihya edeceğiz inşallah. Kadir Gecemize Rabbimize hamd olsun.

Zaman dilimi içerisinde, Ramazan ayını mübarek kılan ve Kadir Gecesini bin aydan daha hayırlı ve bereketli yapan Kur’an-ı Kerimdir. Bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesi, bir Kur’an gecesidir. Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim, Peygamberimize Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir gecesinde indirilmiştir.

Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurulur: "Biz Kur’anı Kadir Gecesinde indirdik. Kadir gecesi nasıl bir gecedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh, Rablerinin izni ile o gecede her iş için inerler, o gece, tan yeri ağarıncaya kadar esenlik ve kurtuluş devam eder."

Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerden birisi de Kur’an okumak ve anlamı üzerinde düşünmektir. Çünkü Kur’an-ı Kerim Cenâb-ı Hakk’ın insanlığa son mesajıdır. O’nun iyi anlaşılması ve uygulanması halinde insanlık mutlu olacaktır.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadislerinde şöyle buyururlar:

"Bir kimse fazilet ve şerefine inanarak, sevap ve ecrini Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır."

Bin Aydan hayırlı olan ve o gecenin akşamından tan yerinin ağarmasına kadar tam bir selâmet olan bu geceyi ihya etmek, insan için büyük bir lütuftur.

Değerli Kardeşlerim,

Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Yani onun feyiz ve bereketi, bin aylık ibadetle elde edilecek sevap ve mükâfat ile eş değerdedir. Bu geceyi hakkıyla değerlendirmek, ibadet, dua ve istiğfar ile ihya etmek, ebedi alemde bin ay kadar bakî ve bereketli bir ömür kazandırır. Aslında, bu gecenin değeri günle, ayla ölçülemeyecek derecede büyüktür. Bunun için, Kadir gecesinin bin aydan hayırlı olduğu Kur’an-ı Kerim’de beyan edilmiştir.

Rasul-i Ekrem Efendimiz, Ramazan-ı şerifin son on gününün gecelerinde, kendilerini daha çok ibadete verirlerdi. Bu gecelerde, aile fertlerini de uyandırırlardı. Hz. Ayşe validemiz, bir gün kendilerine şöyle bir soru sormuşlardı: “Ya Resûlellah! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilir ve o geceyi idrak edersem, Cenab-ı Hakka nasıl duada bulunayım?"

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Allah’ım, Sen affedicisin ve affetmeyi seversin, benim günahlarımı da affet.”

O halde değerli kardeşlerim! Bu geceyi, bin aydan daha hayırlı olduğu gerçeğinin idraki içinde dua, istiğfar ve ibadetle geçirmeliyiz.

Bu gece, günümüz dünyasının genel durumuna bakarak hepimiz gönül birliğiyle ve samimi duygularla; dünyamızın deprem ve sel gibi doğal afetlerden, savaşlardan, haksızlıklardan kurtulması için Allah’a yalvaralım.  Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak, barış ve huzur dolu yarınlar için Yüce Mevlâ’dan niyâzda bulunalım. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı en iyi bir şekilde yetiştirmek ve toplumumuza kazandırmak üzere önümüze fırsatların doğması için bu gece Allah’a bol bol dua edelim. Unutmayalım, eğer bu isteklerimizde samimiysek, Allah dualarımızı mutlaka kabul edecek ve bu gecenin sabahı bizim için bir dönüm noktası olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Cenâb-ı Hak’tan sıhhat, afiyet, bol bereket dilerken Kadir Gecenizi tebrik eder, Rabbim’den bu mübarek gecenin İslâm dünyası ve bütün dünya için, barış ve huzur ortamının sağlanmasına vesile olmasını niyaz ederim.

Mustafa TRAMPA

İskeçe Müftüsü