FAZİLETLİ MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

19-04-2023

FAZİLETLİ MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA’DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Muhterem Kardeşlerim,

Bizleri bir Ramazan Bayramına daha eriştiren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun! Bayramları neşe ve sevinç günleri olarak ilan eden Efendimize sonsuz salat ve selam olsun!

Bu yıl Ramazan ayını büyük bir coşkuyla ihya ettik ve aynı heyecan ve coşkuyla Ramazan Bayramına inşallah bağışlanmış olarak kavuşmuş bulunuyoruz. Müftülük olarak bu Ramazan’da çocuklarımıza ve gençlerimize önem verdik. Onlara yönelik İskeçe’nin muhtelif dokuz yerde iftarlar düzenledik. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin birbirleriyle kaynaşmaları Ramazan ayına ayrı bir renk kattı. Bu iftarlarda maddi katkı sağlayan iş adamlarımıza olmak üzere, iftarların düzenlenmesinde emeği geçen başta din görevlilerimize ve herkese teşekkür ederim. Allah razı olsun. Yine bu yıl Ramazanın son on günü içerisinde, 14 Nisan Cuma akşamı Koyunköy Gençlik iftarına Anavatanımız Türkiye’den şeref konuğu olarak katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki heyetin katılımı bize ayrıca büyük bir sevinç ve coşku yaşattı. Bu vesileyle kendilerine şükranlarımı arz ederim. Tüm bu coşkuları yaşarken, maalesef 6 Şubat’ta Anavatanımız Türkiye’de asrın felaketi olarak değerlendirilen şiddetli depremde hayatlarını kaybeden kardeşlerimizi de unutmadık. Halkımız zekat ve fitreleriyle hala o kardeşlerimizin yaralarının sarılması için yardımlarını yapmaya devam ediyorlar. Bu vesileyle Rabbim depremde vefat edenlere rahmet eylesin, hastalara acil şifalar versin, bir daha böyle felaketleri göstermesin.

Değerli Kardeşlerim,

Ramazan ayı içerisinde zevkle yaptığımız ibadetlerin Allah katında daha çok makbul olması için, bayrama ulaştığımız bu günlerde hali vakti yerinde olanlarımız; fakirleri ve muhtaçları gözeterek mali ibadetlerimizden olan zekât, fitre ve diğer sadakalarla gönüllerini alarak onların da bayram sevinci yaşamalarını sağlamaya çalıştık. Bu konuda Müftülük olarak başlattığımız “Bir Yetimi de Sen Giydir” kampanyası çok başarılı geçti. Yüze yakın yetimi giydirdik. Ayrıca cemaatimizden gelen fitre, fidye ve zekatları da fakir öğrencilerimize ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bunun yanı sıra kumanyalar hazırladık, fakir ailelere dağıttık. Bütün bunları siz cemaatimizin destekleriyle büyük bir özveriyle ve sorumluluk biliciyle yerine getirdik. Rabbim en güzel bir kabul ile kabul eylesin.

Muhterem Kardeşlerim,

Bayramlar; aynı dinin, aynı inancın ikliminde bizleri birleştiren, yürekleri bütünleştiren, kardeşliği pekiştiren, kırgınlıkları onaran ilahi armağanlardır. Bayramlar, iman kardeşliğinin gerçek tezahür sahneleridir.

Bir ay boyunca kendimizi manevi eğitim kampına aldık. Kirlenen yanlarımızı temizledik. Kırılan kalplerimizi onardık. Unuttuklarımızı hatırladık. Yıkılan köprülerimizi Kur’an’la yeniden kurduk. Birbirimizle kopan bağlarımızı yeniden birleştirdik. Maddi yönümüzü aç bırakarak manevi yönümüzü doyurduk ve nefsimizi terbiye ettik.

İrademize, Allah’ın emir ve yasaklarına boyun eğdirmeyi öğrendik. Müslümanca yaşamayı, kardeşliği, paylaşmayı, kulluğu öğrendik. İftar sofralarında buluştuk. Aynı ezan sesiyle iftarımızı açtık ve aynı kıbleye yöneldik. Camilerimizde aynı hizada saf olduk. Hep birlikte secdeye vardık. Camilerimizi doldurarak beş vakit namazlarda ve özellikle Ramazan ayına mahsus kılınan teravihlerde buluşmak suretiyle coşkulu bir Ramazan geçirdik. Bütün bu güzellikleri bizlere yaşatan Rabbimize hamd olsun. Ramazan Bayramına kavuşmak, adeta Ramazan ayı boyunca tuttuğumuz oruçlarımızla ve diğer ibadetlerle nefsimize karşı kazandığımız bir zaferdir.

Kıymetli Kardeşlerim,

Bu bayramda yapacaklarımızı unutmayalım! Bizden bayram neşesi bekleyenlere beklediklerini ikram edelim! Bayramın sevincini ve coşkusunu içimizde hissedelim! Varlık sebebimiz olan anne-babalarımızı; hayatın çilesini birlikte omuzladığımız eşlerimizi sevindirelim. Evlerin canlı bayramları olan çocuklarımızı bayramın coşkusuyla mutlaka tanıştıralım! Aile büyüklerimize, akrabalarımıza, komşularımıza, arkadaş ve dostlarımıza hürmet ve muhabbetlerimizi gösterelim. Hastane köşelerinde şifa bekleyenlerin gönüllerini alalım, Allah’tan şifa dileyelim. Bayram yapamayanlara bayram yaptıralım! Yüreklerin en ağır yükü olan dargınlıklara son verelim!

Bayramlar, ancak başkalarını sevindirdiğimiz kadar bize mutluluk ve sevinç kaynağı olur. Bu bayramda dargınlıkları bitirelim, sevdiklerimizle ziyaretleşelim ve bayramlaşalım. Böylece anne – baba, evlâtlar, akrabalarla iyi geçim, hoşgörü ve sevgiye dayalı bir hayatımız olsun.

Bu duygu ve düşüncelerle Cenâb-ı Hak’tan sıhhat, afiyet, bol bereket dilerken Ramazan Bayramınızı tebrik ederim. Rabbim bu Bayramı İslâm dünyasında akan kanın durmasına, barış ve huzur ortamının sağlanmasına vesile kılsın.

Mustafa TRAMPA

İskeçe Müftüsü