OKÇULAR CAMİİ KUNDAKLANDI

05-09-2009

OKÇULAR CAMİİ KUNDAKLANDI

İskeçe’nin Batısında Karasu nehrinden sonra ilk tarihi cami olan Okçular camii, 2’yi 3 Eylül’e bağlayan gecede kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kısmen yakılmıştır. Cami İmamı Ali Korme, 3 Eylül akşamı iftar vakti için camiye gittiğinde, caminin iç kısmının yangından büyük hasar gördüğünü ve ibadete kullanılamaz halde olduğunu görüyor ve derhal emniyet güçlerine haber veriyor. Olay yerine gelen polis ve itfaye yetkililerinin yaptıkları ilk incelemelerde bu çirkin saldırıyı yapanların caminin batı kısmında yer alan kabristandan girdiklerini, caminin batı cephesindeki pencerinin demir parmaklıklarını söktüklerini, ardından camı kırıp içeriye gazla dolu bir bidonu attıklarını ve ateşe verdiklerini belirttiler.

Bizim de müşahade ettiğimiz kadarı ile camiye atılan yanıcı maddelerin alev alması sonucu halılar kısmen yanarak kullanılamaz hale gelmiştir. Ayrıca klima cihazı, avizeler, ahşap kaplamalar, minber ve taş mihrap ta hasar görmüştür. Kısacası İslâm Türk mimarisinin izlerini taşıyan bu tarihi cami kullanılamaz hale gelmiştir.

Bu tarihi cami daha önce de iki defa daha kundaklanmış, özellikle 7 Mart 2004 tarihinde tamamen yakılmıştı. Batı Trakya Türk Azınlığı için çok büyük öneme sahip olan bu tarihi cami yakıldıktan kısa süre sonra tekrar yaptırıldı ancak barış ve huzuru tehdit eden bazı karanlık ruhlu çevreler tarafından yaklaşık iki yıl önce 2007’de tekrar yakılmak istenmiştir. Bu caminin özellikle Yunanistan’dan seçimlerin gündemde olduğu dönemlerde saldırıya uğraması düşündürücüdür. Bu son saldırı da Yunansitan Başbakanı Sayın Karamanlis’in erken genel seçimleri ilân ettiği tarihe denk gelmesi acaba bir tesadüf müdür?

Batı Trakya Müslüman Türkleri olarak; ister klise, ister havra ister cami olsun hiçbir din farkı gözetemkesizin bütük mabetlere saygılıdır. Her zaman sevgi, barış ve hoşgörüden yana olmuştur. Bu tür çirkin saldırları da hangi mabede yapılırsa yapılsın her zaman kınamıştır.

Mübarek Ramazan ayında bulunduğumuz böyle bir dönemde huzurumuzu bozan ve barışı tehdit eden tarihi okçular camisine yapılan bu çirkin saldırıyı şiddet ve nefretle kınar, yetkililerden bir an önce faillerin yakalanmalarını temenni ederiz.