ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

28-03-2017

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Çok kıymetli Müslüman Türk Kardeşlerim,
Dinî kültürümüzde üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları, kalp ve gönüllerimizin manevi doyum mevsimleridir. Zira bu aylarda Müslümanlar, Hakk’ın rahmet, bereket ve mağfiretini elde etmede doruğa ulaşırlar. Regaip kandiliyle başlayan bu bereket iklimi, birbiri ardınca gelecek Miraç ve Berat kandilleriyle devam ederek Ramazan ayı ve Kadir gecesiyle zirveye ulaşır.

Bu özel ayları ve günleri, biz insanlara armağan eden Yüce Rabbimize hamd ediyor ve Efendimiz (s.a.v)’in şu duasıyla bu mübarek günlerin manevi zenginliklerine kavuşmayı arzuluyoruz: “Allahım Recep ve Şaban’ı bizim için mübarek kıl! Ve bizi Ramazan’a kavuştur.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)

Her geçen gün azalan ömür sermayemize yeni bir hayat veren bu günler, manevi ziyafet zamanlarıdır. Tevbe ve istiğfarların af ve bağışlanmayla sonuçlandığı, feyz ve bereketin sağnak sağnak indiği zaman dilimleridir.

Cenab-ı Hak Zümer suresinin 53’ncü ayetindeki; “De ki: Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir” çağrısına kulak verme zamanlarıdır.

Aziz Kardeşlerim!
Recep ayının ilk Cuma gecesi, 30/31 Mart Perşembe’yi Cuma’ya balayan gece olan Reğaib Kandili, Cenab-ı Hakk’ın kullarına lütfuyla merhamet ettiği, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği rağbet gecesidir. “Reğaib” kelime olarak rağbet olunan şey, büyük ikram, rahmet, bereket ve bağışlanma anlamına gelmektedir. Reğaib gecesi, Rabbimizin mağfiretinin, lütuf ve ihsanının, kendisine samimiyetle yönelen Müslümanlar üzerine bol bol tecelli ettiği bir gecedir. Bu gece kulun Mevlâ’ya yalvarış ve yakarışlarını sunacağı ve onun sonsuz affından, merhametinden faydalanacağı mübarek bir gecedir.

İdrak edeceğimiz Üç Aylar ve mübarek geceler, öncelikle Rabbimize, ailemize, milletimize ve toplumumuza karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlamalı, hatalarımızdan ve günahlarımızdan tevbe etmemize vesile olmalıdır. Ayrıca namaz, oruç ve sadaka gibi amellerimizi fazlalaştırmalı, büyüklerin gönülleri alınmalı, eş ve dostlarımızın hatırları sorulmalı, garipler aranmalı, sofralarımıza davet edilmeli, yetimler gözetilmeli, yardıma muhtaç kimselere yardım edilmelidir. Aramızdaki kırgınlıklar, dargınlıklar, şahsi çıkar hesapları bir tarafa bırakılmalı, hoşgörü, kardeşlik ve birlik içerisinde olunmalıdır.

İnsanın ömründe inişli çıkışlı devreler olmaktadır. Rabbimiz bu iniş ve çıkışların olacağını bildiği için, maneviyatımızı kurtaracak veya yanlışlarımızı gözden geçirmeye vesile olacak anlar, mevsimler bahşetmiştir.

Manevi olarak arınmanın fırsatı olan üç aylar, bu güzel mevsimin başlangıcıdır. Üç aylar tekrar dirilmeye, yenilenmeye büyük fırsattır.

Dünya üzerinde olup bitenleri takip ediyorsunuz. Dinleri çatıştırmak isteyen karanlık güçler; insanları ezmek, yok etmek ve kargaşa çıkarmak peşindeler. Halbuki dinlerin gayesi insanları ahlaklı kılmak, terbiye etmek, barış ve huzur içinde beraber yaşamalarını sağlamaktır.

Biz Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak başka dinden olanları asla düşman görmez ve düşmanca tavırlara girmeyiz. Biz dünyada refahın olmasını ister ve bu uğurda başka dinden olanlarla iyi komşuluk ilişkilerimizi önemseriz.

Değerli Kardeşlerim,
Teknoloji çağında kendimize, ailemize, çocuklarımıza çok dikkat etmeliyiz. İnsanları doyumsuz yapmaya çalışan şeytan ve askerleri, aile yapısını yok etmek için çeşitli hile ve tuzaklarla elinden geleni yapmaltadır. Aile yapısı çok önemlidir. Eşler birbirine sevgi, saygı ve sadakat duymalıdır. Hayatta gelen zorluklara karşı sabırla birlikte göğüs germelidir. Evlatlarına karşı önem vermeli, onları en iyi bir şekilde yetiştirmeye çalışmalıdır. Evlatlarımıza düşman gibi değil, ciğerparemiz gibi muamele etmeliyiz.

Son dönemde duymaya pek alışık olmadığımız boşanmaların sıklaştığına maalesef şahit oluyoruz. Evlatlar okuma bahanesiyle bulundukları çevreye uyarak, Türk-İslam kültüründen yoksun bir şekilde yetişmekte, dini ve milli hasletlerimizden uzaklaşarak sigara, içki eroin gibi kötü alışkanlıklar edinmektedir. Bu konuda anne babalar ise maalesef duyarsız kalmaktadır. Oysa biliyoruz ki, çocuklarımızın Türk – İslam kültürüne göre yetişmeleri için uğraş vermemiz Allah’ın bir emridir.

Kısacası; Batı Trakya’da Müslüman Türk olarak varlığımızı devam ettirmemiz için birlik ve kardeşlik duyguları içinde olmak çok önemlidir. Ama bu birlik ve kardeşlik sözde değil, özde olmalıdır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza da sahip çıkmalı, onları millî ve dinî hasletlerine uygun bir şekilde yetiştirmeliyiz.

Aziz Kardeşlerim,
Geçtiğimiz günlerde Dimetoka’daki Osmanlı’dan kalma en önemli tarihi eserlerimizden biri olan Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii yanmıştır. Yanmış mıdır, yakılmış mıdır bunun araştırılmasını ülkemiz yetkililerine bırakıyoruz. Ancak son dönemde ırkçılık tırmanmakta, tırmandıkça da mabetlerimize karşı saldırılar da artmaktadır. Bizler, Yüce Allah’tan barış ve huzurun zedelenmesine sebep olan tüm kötü akımların son bulmasını bunun yanında dünyada kardeşliğinin hakim olmasını, insanlığın mutluluğunu sağlanmasını temenni ederiz.

Bu vesileyle Üç Ayları ve Regaip Kandilinizi tebrik eder, Yüce Mevlâ’dan, bizleri Regaiple kendisine rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eylemesini niyâz ederim.

Ahmet METE
İskeçe Müftüsü