CUMA HUTBESİ - İMAN VE İSLAM’IN TEZAHÜRÜ: FAYDASIZ ŞEYLERDEN UZAK DURMAK

31-08-2017

CUMA HUTBESİ - İMAN VE İSLAM’IN TEZAHÜRÜ: FAYDASIZ ŞEYLERDEN UZAK DURMAK

Aziz Kardeşlerim! Bayramınız, Cumanız Mübarek Olsun.
Müminler olarak bizleri bu kutlu bayram gününe, bu Cuma vaktine eriştiren, bizlere bayram sevinci lütfeden Yüce Rabbimize hamd olsun. Bizlere imanı ve İslam’ı, ibadeti ve ahlakı, hamdi ve şükrü öğreten Peygamber Efendimize salat ve selam olsun.
Kardeşlerim!

Yüce Rabbimiz, okuduğum ayet-i kerimede şöyle buyuruyor: "O müminler, gıybet, dedikodu, yalan gibi sözleri işittikleri zaman, ondan yüz çevirirler. "˜Bizim yaptıklarımızın sorumluluğu bize, sizin yaptıklarınızın sorumluluğu da size aittir. Selam olsun size. Bizim cahillik edenlerle işimiz yok’ derler." 1

Peygamber Efendimiz (s.a.s) de bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: "Kendisini ilgilendirmeyen söz, tutum ve davranışlardan uzak durması, kişinin iyi bir Müslüman olduğunun göstergesidir." 2

Kardeşlerim!
Bugün, iki bayramı bir arada yaşadığımız büyük bir gün"¦ Bugün, kaynaşmamız, birbirimize kardeşliğimizi daha fazla hissettirmemiz için Rabbimizin bize armağan ettiği sevinç günü... Bugün, telbiyelerin tekbirlere, dua ve niyazlara karıştığı feyizli ve bereketli bir gün"¦

Aziz Müminler!
Bayramlar, sadece neşe, eğlence ve tatil günleri değildir. Bayramlar, aynı zamanda müminin hayatını anlamlandıran, onu Rabbine ve kardeşlerine yaklaştıran günlerdir. Bu günler, huzur ve mutluluğun müminler arasında paylaşılarak arttığı; hüzün ve kederin yardımlaşarak azaltıldığı günlerdir. Müminler olarak bizler, bayramımızı bu şuurla idrak edeceğiz. Bayramın ve hayatın her anını Rabbimizin rızasına uygun söz ve davranışlarla değerlendirmeye çalışacağız. Zira mümin, kendisine, çevresine, insanlığa faydası olmayan söz, tutum ve davranışlardan uzak duran kimsedir.

Bu anlamda dilimiz, yalana değil, doğruya dönmelidir. Sözümüz, batıla değil, hakka tercüman olmalıdır. Gözümüz, fitne ve fesadı değil, ıslah ve huzuru aramalıdır. Elimiz, şerre değil, her daim hayra uzanmalıdır. Zihnimiz, çevremize kötülük ve çirkinlik değil, iyilik ve güzellikler saçmalıdır. Gönlümüz, kin ve nefret değil, sevgi ve muhabbet yaymalıdır.

Kardeşlerim!
Hayat yolculuğumuzda bize düşen, boş söz, tutum ve davranışlardan uzak durmaktır. Zira malayani olarak isimlendirilen boş söz ve faydasız davranışlar, öncelikle zihnimizi gereksiz yere meşgul eder; kişiliğimizi ve itibarımızı zedeler; zamanla bizleri esir alır. Dünyamıza da ahiretimize de yararı olmayan meşguliyetler, bizlere hayır, bereket ve güzellik kazandırmaz. Aksine vaktimizi öldürür, ömrümüzü tüketir.

Mümin, ancak insanlığına yakışan söz, tutum ve davranışlar sergiledikçe erdemli bir birey olur, yücelir ve saygı görür.

Aziz Kardeşlerim!
Hutbemi Peygamberimiz (s.a.s)’in öğrettiği şu duayla bitirmek istiyorum: "Allah’ım! Kulağımızın kötülüğünden, gözümüzün kötülüğünden, dilimizin kötülüğünden, kalbimizin kötülüğünden sana sığınırız." 3 Bizleri bunlardan muhafaza eyle Ya Rabbi!

1 Kasas, 28/55.
2 Tirmizi, Zühd, 11.