RAMAZAN BAYRAMI

19-05-2020

RAMAZAN BAYRAMI

Aziz Kardeşlerim,

Öncelikle Ramazan Bayramanızı tebrik ederim. Her bayram mesajımda olduğu gibi bu bayramda da birlik, beraberlik göstergeleri, toplu ibadetler, bayram ziyaretleri, el öpmeler, birbirimizle kucaklaşıp sarılmaların faziletlerinden bahsetmek isterdim. Ancak bütün dünyayı kasıp savuran ve birçok ölümlere sebep olan koronovirüs salgını nedeniyle geçirmekte olduğumuz bu zor süreçte farklı bir mesaj yazmak zorundayız.

Öncelikle biz müslümanlara her yerde ibadet yapmak için müsaade edilmiş, temiz olan her yer mescid kabul edilmiştir. Yeterki ibadet etmeyi murat edelim.

Muhterem Kardeşlerim,

Allah’u Teala bizleri; korkuyla, açlık - toklukla, sağlık - hastalıkla, genişlik - darlıkla, üzüntü - sevinçle imtihana tabi tuttuğunu Kur’an-ı Kerim’de haber veriyor. Öyle inanıyorum ki, bu dönemde salgınla tabi tutulduğumuz bu imtihanı da başarıyla geçeriz ve iyilik hanemize sevap olarak eklenir. Allah bir an önce bizleri bu musibetten kurtarsın.

Sevgili Kardeşlerim,

Bu bayramda bayramlaşma ve bayram ziyaretlerinde farklılıklar olacaktır ve olması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken hususları sizinle aşağıda maddeler halinde paylaşmak istiyorum:

1- Bayram namazına giderken, daha önce belirlediğimiz hususlara dikkat edilerek herkes evinden abdestini alsın ve seccadesiyle birlikte camiye gelsin.

2- Caminin içinde namaz esnasında sosyal mesafeye dikkat edelim. Belirlenen mesafelere riayet ederek yakın temastan kendimiz ve sevdiklerimiz için kaçınalım.

3- Musafahayı (tokalaşma ve sarılmaları) başka bayramlara erteleyelim.

4- Bulüğ çağına ermemiş küçük çocuklar, kronik hastalar ve ileri yaşta olanlar evlerinde kalmaları daha uygun olacaktır.

5- Yaşlılarımızı, komşularımızı veya akrabalarımızı ziyareti de bu bayramda erteleyelim, bayramlaşmayı telefonla yapmamız sağlımızı korumak için daha uygun olacaktır.

6- Olası ziyaretlerde el öpme ve sarılmalardan kesinlikle kaçınalım, mesafeli olarak ve maske ile uzaktan bayram tebriğimizi yapalım.

7- Çocukları evlere, yaşlılara bayram ziyaretlerine göndermeyelim.

8- Çocuklarımızın dedelerini ziyaretlerinde el öptürmeyelim, sarılmayalım ve mesafeli olarak karşıdan tebriklerini kabul edelim.

9- Her bayramda çocuklara bayram sevinci için ayırdığımız para ve hediyemizi, fakir öğrencilere verebiliriz. Böylece hem talebeleri desteklemiş olur hem de sevabımızı kat kat almış oluruz.

10- Bu bayramda bayram sofralarını en yakın aile fertleriyle yapalım, geniş aile ve arkadaş çevreleriyle bir araya gelmekten kaçınalım. Unutmayalım, daha nice bayramlar gelecek ve birlikte kutlama fırsatımız olacak inşallah. Bu bayramda sabırlı davranalım.

Sevgili Soydaşlarım,

Bundan sonraki bayramları kutlamanın yolu, bu salgın döneminde kendimizi ve sevdiklerimizi korumadan geçiyor. Eğer bu tehlikeli virüs etkisini kaybedene kadar dikkat etmezsek, bir daha ne ibadet edecek ne de başka bayramlarda buluşacak ömrümüz kalabilir. Onun için lütfen virüsün yayılmasını önlemek için konulan kurallara uyalım.

Bu vesileyle hepinizi sevgi, saygı ve Allah’ın selamıyla selamlıyorum. Hayırlı bayramlar diliyorum. Allah bizleri, memleketimizi, İslam alemini ve tüm dünyayı şu mübarek günler hürmetine her türlü musibetten muhafaza eylesin. Sağlık ve afiyet içinde daha nice bayramlarda buluşmak dileğiyle....

Ahmet METE
İskeçe Müftüsü

NOT:
Duyarlı olan kardeşlerimize tavsiyemiz, evlerinde kalmalarıdır.