FAZİLETLİ İSKEÇE MÜFTÜMÜZ AHMET METE AKŞAM GAZETESİNE KONUŞTU

30-03-2022

FAZİLETLİ İSKEÇE MÜFTÜMÜZ AHMET METE AKŞAM GAZETESİNE KONUŞTU

Akşam gazetesine konuşan faziletli İskeçe Müftümüz Ahmet Mete’nin açıklamaları şöyle:

MABEDE SAYGILARI YOK

"Yunanistan’da hiçbir Osmanlı vakıf malının garantisi yoktur. Hepsi korumasız bir şekilde Yunan insafına bırakılmıştır. Yunanistan’ın genelinde ve mübadelenin yapıldığı yerlerde vakıf yerleri ve camiler talan edilmiştir. Mezarlıklardan eser yoktur. Batı Trakya içerisinde Türklerin kalmadığı köylerde de, maalesef, bazı belediye başkanları, köylüler, Yunanlılar ne mezarlığa, ne ölülere, ne de mabede saygı duyarlar. Bu durum ne ilk ne de son olacaktır."

MEZARLIĞI TALAN ETTİLER

"İskeçe’nin en eski mezarlıklarından bir tanesini iş makineleriyle yıktılar. Horozlu’da Müslüman Türk kalmadığı için orası ağaçlık bir bölgeye dönüştü. Biz orasını temizlemek için izin istedik onlar da izin verdiler. Biz temizliğe başlamadan önce, ’siz burayı kolay kolay temizleyemezsiniz, burası çalı dolu, pislik dolu, size iş makineleriyle yardım edelim’ dediler. İş makineleriyle, güya, yardım ettiler. Biz o dönemde, o yörede görevli imam arkadaşlarımızı çalışma yapılırken tarihi mezar taşlarına zarar vermemeleri için gözetim için görevlendirdik. Tarihi mezar taşlarını koruma altına aldık. Fakat bu çalışmalardan bir sene sonra, 16 Mart 2022 tarihinde iş makineleriyle söz konusu mezarlığa girerek mezar taşlarını kırarak bütün her şeyi süpürmek suretiyle, orasını talan ettiler."

CAMİYE POLİS BASKINI

"Böyle bir talanı Horozlu’ya komşu olan ve orada Müslüman Türk kalmayan Hemetli köyünün tarihi camisi için de yapacakları duyumlarını alıyoruz. Hemetli Camii’ni tamir etmek için izin istedik. Önce izin verdiler ve biz çalışmalara başladık fakat tam çatıyı açtığımız zaman iznimizi geri çektiler. Biz bir grup ustalarla caminin etrafını sardık, polisler de baskın yapıp arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. Ondan sonra o tarihi camiyi koruma altına almak için ne yapmak istediysek, maalesef, Yunan makamlarının engeliyle karşı karşıya kaldık."

MİNAREDEN BAŞLADILAR

"Planları belediye meclisinde caminin yarısını alacak şekilde şehir planına dahil etmek. Pek ender bulunan taştan minarenin şerefesindeki bir kısım taşları daha önce kırdılar. Minare de şu anda eğrilmiş bir vaziyette. Caminin yarısını aldıktan sonra minare de kendiliğinden düşecektir ve o camimiz de oradan yok olup gidecektir. Irkçı çevrelerin hedefi ve isteği bu yöndedir. Gücümüzün etki edebildiği noktalarda mücadele etmeye çalışıyoruz fakat dediğimiz gibi burada hedef Osmanlı, Müslüman Türk eserlerini ortadan kaldırmak, minareleri, camileri, mezarlıkları ve vakıf mallarını talan etmektir."

MÜTEKABİLİYET ESASI GÜNDEME GELMELİ

İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete Türkiye’nin konuyu yakından takip ettiğini söyledi, "Gerek mezarlık konusunda, gerekse diğer bütün sorunlarımızın çözümü için Türkiye’nin mütekabiliyet esasını gündeme getirmesi gerekir" dedi.