BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI DANIŞMA KURULU BAŞKANI VE İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE İZMİT’TE

21-02-2011

18 – 20 Şubat tarihleri arasında İzmit Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği 20. Yıl Uluslararası Rumeli – Balkan Sempozyumu düzenlemiştir. Bu sempozyuma Batı Trakya’dan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman davetli olarak katılmışlardır.

Sempozyum, 18 Şubat 2011 Cuma günü saat 9:30’da Kocaeli Halk Eğitim Merkezi Salonunda Açılış töreniyle başladı. Açılış konuşmaları İzmit Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Sayın Sinan Balkan’la başlandı ve ardından Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Süheyl Çobanoğlu ile devam etti. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. İlk konuşmacı Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaptı.

Sayın Mete; Batı Trakya’da var olan Müftülük sorunu, kimliğimizi ifade edememe sorunu, vakıflar sorunu, eğitim sorunu üzerinde durdu. Özellikle Batı Trakya’da "Türküm" demenin suç olduğunu, yıllarca kültürel faaliyet gösterip sırf isminde "Türk" kelimesi yer aldığı için kapatılan derneklerimizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden de bu konuda Yunanistan’ın haksız olduğu şeklinde karar çıktığı halde hala bu derneklerimizin resmiyeti iade edilmemektedir. Konuşmasının devamında şunları da ekledi: "Soruyorum kendi kendime; acaba zamanla Anavatan Türkiye’ye göç eden sizler mi yoksa çaşitli baskılara maruz kalıp o Rumeli diyarında kalan bizler mi şanslıyız? Umarım bu sempozyumda bu sorumun cevabını alırım. Batı Trakya’dan o Rumeli diyarından sizlere selam getirdim. Bu sempozyumun hayırlı sonuçlar doğurmasını Cenâb-ı Hak’tam niyâz ederim."

Daha sonra protokol konuşmalarında Kosova Milletvekili Müfera Şenik ile Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir yer aldı.

Ardından "Balkanlara Genel Bakış" başlıklı panel düzenlendi. İskeçe Müftüsü Sayın Ahmet Mete yoğun programı nedeniyle bu panelin ardından sempozyuma devam edemeyeceğini belirterek ayrılmışlardır.

MÜFTÜ AHMET METE’NİN İZMİT’TEKİ DİĞER TEMASLARI

Uluslararası Rumeli – Balkan Sempozyumu nedeniye daha 17 Şubat Perşembe akşamından İzmit’e varan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Müftü Yardımısı Ahmet Hraloğlu ve Müftülük personeli Secdat Küçük, Ilıcalı’ları yoğun olarak yaşadığı Hacı Hızır Mahallesi’ne gittiler. Burada Ilıcalı’larla hasret giderip daha sonra Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi Sayın Sabri Mutlu’nun kendilerine tahsis ettiği Kocaeli Öğretmenler Evine istirahate geçtiler. 18 Şubat Cuma günü düzenlenen sempozyuma katıldılar ve sabahki programı takip edip Cuma namazını İzmit’in büyük camilerinden Fevziye’de kıldılar. Öğlenden sonraki programa kendilerine; Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi Sayın Sabri Mutlu ve işadamı sayın Hasan Ayaz eşlik ettiler. Ayarlanan program çerçevesinde Kocaeli İl Müftüsü Sayın Mehmet Sönmezoğlu’yu ve Kocaeli Valisi Sayın Ercan TOPACA’yı makamlarında ziyaret ettiler.

Her iki ziyarette de İskeçe Müftüsü Ahmet Mete Batı Trakya’da var olan sorunlar hakkında bilgi verdi. Bu ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca gerek Sayın Müftümüzü gerekse Sayın Valimizi en yakın zamanda Batı Trakya’ya da beklediğini ifade etti.

BATI TRAKYALILARLA BULUŞMA

Batı Trakya’dan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, 18 Şubat 2011 Cuma günü saat 18:30’da Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi Başkanı Sabri Mutlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin ev sahipliğinde kararlaştırdıkları "Batı Trakya’da Türk Olmak" konulu bir konferans verdi. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa İzmit’te yaşayan çok sayıda Batı Trakya’lı katıldı. Katılımcılar arasında İşadamı Hasan Ayaz ile İzmit Belediyesi Eski Başkanı Halil Yenice de vardı.

Müftümüz Sayın Ahmet Mete içten duygu dolu ve sade ifadelerle Batı Trakya’nın sorunlarını ve son gelişmeleri anlattı. Ayrıca burada bulunan Batı Trakyalılarla da hasret giderdi. Konferans sonunda Şube Başkanı Sabri Mutlu Batı Trakya’dan katılan heyete hatıra hediyeler takdim etti.