İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE TRT EKRANINDA

09-11-2009

İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE TRT EKRANINDA

9 Kasım 2009 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, TRT AVAZ ekranlarında yayınlanan “Bizim Sesimiz” programına katıldı.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ile birlikte, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ferruh Özkan ile Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu’nun konuk olduğu programda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları tartışıldı.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, müftülük sorununu dile getirdi. Müftü Mete ayrıca; İskeçe ve Gümülcine’de Müslüman Türk cemaat tarafından seçilen müftüleri Yunan devletinin tanımadığını, yerine atama yolu ile müftü atadığını dile getirdi. Atina Antlaşması’na göre diğer Balkan ülkelerinde olduğu gibi başmüftülük makamı oluşturulması gerektiğini ifade ederek, Lozan Antlaşması ile statüsü ve hakları belirlenen Rum azınlığın dini lideri olan Barthelomeos’un Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ile resmi görüşmede bulunduğunu hatırlatarak seçilmiş müftülerin kendi ülkesinin Başbakanı tarafından dahi kabul edilmediğini belirtti.

Rodos ve İstanköy’de yaşayan Türk Azınlık’ın dini alanda karşılaştığı sorunların yanı sıra Batı Trakya’da vakıflar sorununa da değinen İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Yanıkköy’de Han Tarlaları olarak bilinen Yanıkköy Camii Vakfı’na ait arazide devam eden kilise inşaatı ile ilgili bilgi verdi.