ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

10-02-2021

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Çok kıymetli Müslüman Türk Kardeşlerim,
Kulun kendini hesaba çekme, iyiliklerini ve hatalarını değerlendirme iklimi olan Üç Aylara erişmenin huzurunu ve mutluluğunu bize yaşatan Rabbimize hamd-ü senalar olsun. Allah kısmet ederse, önümüzdeki Cumartesi günü 13 Şubat 2021 tarihinde Üç Aylar olarak bilinen Recep, Şaban, Ramazan aylarının ilki olan Recep ayına girmiş olacağız. İçinde kandilleri barındıran bu mübarek aylar; kulun kendini bulma, Rabbine yaklaşma ayları olarak da yorumlanabilir. Üç Aylar; ibadet mevsiminin adıdır. Üç Aylar; kulluğumuzdaki eksiklikleri tamamladığımız, aynı şekilde ibadetlerimizde zirve yaptığımız mübarek aylardır. Üç Aylar; kardeşlerimizin durumunu düşündüğümüz, hastalarımızı ziyaret ettiğimiz, fakirleri sevindirdiğimiz, yetimlere sahip çıktığımız yardımlaşma iklimidir.

Sevgili Kardeşlerim,
Müslüman, her canlı gibi doğar, yaşar ve ölür. Ama diğerlerinden farklı olarak tek Allah inancından aldığı güçle ahiret yurduna hazırlıklar yapar. Bu hazırlıklarda aksaklığı ve eksikliği olan hepimiz için de üç aylar bir fırsattır.

Peygamberimiz (s.a.s.)’in de buyurduğu gibi, dinimizin direği olan namaza daha çok önem vermeli ve her vakit namazımızı kılmalıyız. Namazı hayatımızda olmazsa olmazların arasına katmalıyız. Unutmayalım; kıyamet gününde mahşerde ilk sorgulanacağımız şey namaz olacaktır. Onun için geçmişte kılamadığımız namazlarımızı da kaza etmeye azami gayret etmeliyiz. Ramazan oruçlarımızı tutmalıyız. Geçmiş Ramazanlarda tutamadığımız oruçlarımızı bu günlerde kaza etmeliyiz. Fakir-fukarayı gözeterek malımızdaki onların hakkı olan zekatlarımızı vermeliyiz.

Değerli Kardeşlerim,
Regaip, elde edilmesi arzu edilen değerler demektir. Bu mübarek gecede, Yüce Mevla kullarına bol bol rahmet ve hibede bulunduğu için bu adı almıştır. Bu yıl, Regaib Gecesini 18 Şubat Perşembe akşamı ihya edeceğiz.

Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı, "Üç Aylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir ticaret mevsimine girişimizin habercisidir. Rasulullah Efendimiz (sav) üç aylara kavuştuğu zaman şöyle dua etmiştir:
"Allahım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan ayına ulaştır."

Yine Resul-ü Ekrem Efendimiz başka bir hadis-i şeriflerinde; "Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır" buyurarak üç ayların asıl gayesi, kulun Ramazan ayının manevi değerlerini anlaması, ibadet ve yapılan iyiliklere kat kat verilen sevaplarına hazırlanması, kısacası kulluğun zirve yaptığı o aya kendini hazırlamasıdır.

Aziz Kardeşlerim,
Mübarek Regaib Kandilini ihya ederken, ruhi yönden kendimizi hazırlamamız gerekir. Bu anlamda, öncelikle nefis muhasebelerimizi yapmalı ve özümüze dönerek öz eleştiride bulunmalıyız. Bir yıl boyunca hayır ve şerler adına neler yaptık? Düşünmeli ve hayır adına yapmış olduğumuz şeylerden dolayı Cenab-ı Hakk’a hamd ve şükürlerimizi sunmalı; yapılan şerler için de tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Gelecek günlerin planlamasını yaparak bundan sonraki hayatımızı daha iyi değerlendirecek adımlar atmalıyız. İnsanlığa akl-ı selimin hakim olması, bütün dünyayı etkisi altına alan salgın hastalığının sona ermesi ve savaşların bitip barışın hakim olması için dualar etmeliyiz. Özellikle azınlık olarak yaşayan Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu olarak bizlerin, birlik ve beraberlik ruhu içinde kardeşlik ve sevgi duygusuyla birbirimizle kenetlemeliyiz. Anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşmalıyız. Gönlümüzü bulandıran haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm çamuruna bulaşmaktan sakınmalıyız. Gönüllerimizde iyilik, fazilet ve bilgi ışığını yakmalıyız. Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun.

Saygıdeğer Batı Trakya’lı Müslüman Türk Kardeşlerim,
Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak bir seneye yakın bir süreden beri bütün insanlık gibi salgın hastalıkla karşı karşıya kaldığımız için zor zamanlar yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Camilerimizde omuz umuza saf tutmaktan mahrum kaldık. Birbirlerimizle kucaklaşmaktan uzak kaldık ve kalmaya devam ediyoruz. Bu mübarek günlerde Rabbimize dua edelim. Bizleri bir an önce bu salgından kurtarsın. Yeniden çok özlediğimiz eski günlerimize kavuşalım. Bu musibetlerle kul olarak imtihan edildiğimizi unutmadan, her zaman ve durumda müslümana yakışır bir tarzda davranmamız lazımdır. Salgına karşı mücadele ederken, üç kurala uymalıyız. Temizlik, maske ve mesafe. Hastalık ve salgın döneminde devletin belirlediği kurallara uyarak bu karantina dönemini itikaf gibi görerek kendimizi daha güzel ve samimi bir şekilde ibadetlere vermeliyiz.

Allah’u Teala bu zor günleri atlatmamıza yardım eylesin. Bize gelen bazı haberlere göre; bu salgın döneminde bazı kardeşlerimiz ruhi sıkıntılara girmiş ve kendini haplarla teskin etmeye çalışmaktadır. Şu bilinmelidir ki; Allah’u Teala Kur’an-ı Kerim’de Ra’d suresinin 28’nci ayetinde; "Kalpler ancak Allahın zikriyle tatmin olur." buyrulmaktadır. Dolayısıyla, her derde derman Allah’ın zikridir, Kur’an okumaktır, namazı kılmaktır, salevat-ı şerife çekmektir. Ruhi sıkıntılarımızı ancak bunlarla giderebiliriz. Üç aylar en büyük fırsattır.

Bu vesileyle Üç Ayları ve Regaip Kandilinizi tebrik eder, Yüce Mevla’dan, bizleri Regaiple kendisine rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eylemesini niyaz ederim.

Ahmet METE
İskeçe Müftüsü