ULU ÇINARLARIMIZA VEFA ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

12-05-2023

ULU ÇINARLARIMIZA VEFA ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

“Ulu Çınarlara Vefa” projesi çerçevesinde, faziletli Müftümüz Mustafa Trampa ile Müftü Yardımcımız Ahmet Hraloğlu, 12 Mayıs 2023 Cuma günü 1948 Volkanova köyü doğumlu Cemali Korme hocamızı ikamet ettiği Mizanlı’daki evinde ziyaret ettiler.

Cemali hocamız İlkokul’u Valkanova köyünde bitirdikten sonra, Kur’an-ı Kerim ve dini eğitimini de köy imamı Hafız Hasan Kalenci hocadan almıştır. 1970 yılına kadar köyünde çiftçilikle uğraşmış, buradaki zor şartlardan dolayı, birçok kişinin yaptığı gibi kendisi de 1970’te Mizanlı’ya göç etmiştir.

Mizanlı’da da uzun yıllar çitçilikle uğraşmış, görülen ihtiyaç üzerine, 1978 yılında köyün talebi doğrultusunda İskeçe Müftülüğü tarafından imamlık vazifesiyle görevlendirilmiştir..

Göreve başladığı ilk günü hocamız şöyle anlatıyor:

“Camiye gittim, kapı kolu bozuk, kapılar açık. İçeri girince köpek buldum. Namazımı bir köşede kıldım ve soluğumu mütevellinin evinde aldım. Ona durumu anlattım. Bana paranın olmadığını söyledi. Ben de ona paranın yarısını ben, diğer yarısını da sen vereceksin ve o kapıyı tamir edeceğiz, dedim. Üç gün içinde kapı olmazsa, ben imamlığı bırakıyorum dedim. Üç gün içinde kapı tamir edildi ve ben caminin içini temizleyerek göreve başladım.”

Cemali hoca göreve başladıktan sonra, etrafta yaşayan Hristiyan komşular onu rahatsız etmişler, tehditler ve hakaretler savurmuşlar. Ezandan rahatsız oldukları için, ezan okumayacaksın, demişlerdir. Sürekli şikayetler üzerine emniyete çağrılmış, dava edilerek üç kez de mahkemeye çıkmıştır. Ancak hocamız tamamen gönüllü olarak yürüttüğü imamlık vazifesini bırakmamış, verdiği çetin mücadeleyle caminin her zaman açık kalmasını sağlamıştır. Ömrü Müslümanlık ve Türklük mücadelesiyle geçen hocamız, görevi süresince çok zorlu anlar geçirdiğini ama toplumuna karşı verdiği hizmetle huzurlu olduğunu söylüyor.

Önceleri çocuklara evinde Kur’an dersi verirken, 1995 yılında Müftülük bünyesinde faaliyet gösteren Mizanlı Kur’an Kursu’nda görev almıştır. 2016 yılında emekliye ayrılan Cemali Korme hocamız, Mizanlı’daki etrafı meyve ağaçlarıyla çevrili şirin evinde hayatını sürdürüyor. Hocamızın iki kız, bir erkek olmak üzere üç evladı vardır.

Ziyaretin sonunda, Müftümüz Trampa hacamıza “İskeçe Cami ve Mescitleri”  kitabını hediye etti. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığına hizmetlerinden dolayı kendisine teşekkür etti. Hocamız Cemali Korme de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.