KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE KADİR GECESİ

03-04-2024

KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE  KADİR GECESİ

Saygı Değer Müslüman Türk Kardeşlerim,

Hayatımıza sayısız güzellikler katan rahmet, bereket ve arınma mevsimi Ramazan ayının son günlerini yaşarken Cuma akşamı bir Kadir Gecesine daha kavuşmanın sevinci içerisindeyiz.

Yüce Allah Kadir gecesinin; meleklerin yeryüzünü kuşattığı, bin aydan daha hayırlı olan bir esenlik ve selam gecesi olduğunu Kur’an-ı Kerim’de bizlere müjdelemektedir.

Kadir Suresinde Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:

"Biz Kur’anı Kadir Gecesinde indirdik. Kadir gecesi nasıl bir gecedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh, Rablerinin izni ile o gecede her iş için inerler, o gece, tan yeri ağarıncaya kadar esenlik ve kurtuluş devam eder."

Kadir gecesini diğer bütün zamanlardan üstün kılan en önemli özellik, Kur’an’ı Kerim’in bu gecede inmeye başlamasıdır. O Kur’an ki; İnsanları karanlıklardan aydınlığa çıkaran bir hidayet rehberidir.

O Kur’an ki; İnsana; hayatı, kainatı, yaratanı, varoluşun gayesini tanıtan; hakkı, hakikati, edebi, hikmeti, adaleti, merhameti, bütün insani değerleri ve yeryüzünü güzelleştirecek ilkeleri öğreten; iffetli ve onurlu bir hayatın, adil ve huzurlu bir dünyanın yolunu gösteren kitaptır.

Aziz Kardeşlerim,

Kadir gecesini, ancak Kur’an’ın kadrini, kıymetini bildiğimiz müddetçe ihyâ etmiş oluruz. O halde Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu bu geceyi fırsat bilerek zihnimizi ve gönlümüzü Kur’an’a bağlayalım. Kur’an’ı daha çok okuyalım, anlamak için emek verelim, yaşamaya ve yaşatmaya gayret edelim. Kadir gecesini kendimizi muhasebe edebileceğimiz, günahlarımızdan af ve mağfiret dileyeceğimiz bir fırsat olarak değerlendirelim. Ömrümüzün tamamını bereketlendirmek için her gecenin kadrini, her nimetin kıymetini bilelim. Ömrümüzü Kur’an ile geçirirsek, evimize huzur, kalbimize inşirah, hayatımıza güzellik ve bereket katacağını unutmayalım. Ancak bu şekilde bin aydan daha hayırlı olan bu lütuf ve ikram gecesinin feyzinden istifâde etmiş oluruz. Rabbim, bizi en iyi bir şekilde istifade edenlerden eylesin.

Değerli Kardeşlerim,

Öyleyse bu geceyi kapsamlı bir tefekküre vesile kılarak bütün hayatımızı, Kur’an ve sünnet ölçüsüyle gözden geçirelim. Rabbimizle, kendimizle, çevremizle, bütün varlık ve kâinat ile ilişkimizi gözden geçirelim. Hayatımızı Tevhid, kulluk, adalet, merhamet, sorumluluk ve güzel ahlak üzere sabit kılalım.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bu mübarek gece ile ilgili olarak, “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve bu gece, “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir

Kıymetli Müslüman Türk Kardeşlerim,

Allah’ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı selam gecesi olan bu Mübarek Kadir Gecesinde bütün günahlarımıza tövbe ederek bir daha aynı hatalara yaklaşmamak azmi ve bilinciyle af dileyelim. İçten ve samimi dualarımıza bütün insanlığı dâhil ederek kin, haset, nefret, korku, ümitsizlik ve ötekileştirmenin olmadığı; güven, sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın hâkim olduğu bir hayatın ve dünyanın inşası için çalışma azmimizi yenileyelim. Özellikle Doğu Türkistan’da, Filistin - Gazze’de zulüm altında inleyen kardeşlerimizi bir an önce hak ve hürriyetlerine kavuşmaları ve onlarında Ramazan’ın bu son günlerinde bayrama huzur içinde girmeleri için içten dualarımızı yapalım. Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu olarak bizler de bu mübarek günler hürmetine gasp edilmiş bütün haklarımızın iadesi için Rabbimize yalvaralım. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin en iyi bir şekilde yetişmeleri ve yarının büyükleri olarak Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığına hizmet etmeleri için duamızı eksik etmeyelim.

Bu duygu ve düşüncelerle Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın, bütün Türk milletinin ve İslam âleminin Kadir Gecesini kutlar, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız bütün ibadetlerimizi kabul etmesini, bu gecede yapılan dua ve yakarışların, İslam âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.

Mustafa TRAMPA

İskeçe Müftüsü