RAMAZAN BAYRAMI

08-04-2024

RAMAZAN BAYRAMI

Muhterem Müslüman Türk Kardeşlerim,

Bizleri bir Ramazan Bayramına daha eriştiren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun! Bayramları neşe ve sevinç günleri olarak ilan eden Efendimize sonsuz salât ve selam olsun!

Bayramlar; aynı dinin, aynı inancın ikliminde bizleri birleştiren, yürekleri bütünleştiren, kardeşliği pekiştiren, kırgınlıkları onaran ilahi armağanlardır. Bayramlar, iman kardeşliğinin gerçek tezahür sahneleridir.

Bir ay boyunca kendimizi manevi eğitim kampına aldık. Kirlenen yanlarımızı temizledik. Kırılan kalplerimizi onardık. Unuttuklarımızı hatırladık. Yıkılan köprülerimizi Kur’an’la yeniden kurduk. Birbirimizle kopan bağlarımızı yeniden birleştirdik. Maddi yönümüzü aç bırakarak manevi yönümüzü doyurduk ve nefsimizi terbiye ettik.

Değerli Kardeşlerim,

İrademize, Allah’ın emir ve yasaklarına boyun eğdirmeyi öğrendik. Müslümanca yaşamayı, kardeşliği, paylaşmayı, kulluğu öğrendik. İftar sofralarında buluştuk. Aynı ezan sesiyle iftarımızı açtık ve aynı kıbleye yöneldik. Camilerimizde aynı hizada saf olduk. Hep birlikte secdeye vardık. Camilerimizi doldurarak beş vakit namazlarda ve özellikle Ramazan ayına mahsus kılınan teravihlerde buluşmak suretiyle coşkulu bir Ramazan geçirdik. Bütün bu güzellikleri bizlere yaşatan Rabbimize hamd olsun. Adeta Ramazan ayı boyunca tuttuğumuz oruçlarımızla ve diğer ibadetlerle nefsimize karşı kazandığımız bir zaferle Ramazan Bayramına ulaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Kıymetli Kardeşlerim,

Ramazan ayı içersinde zevkle yaptığımız ibadetlerin Allah katında daha çok makbul olması için, bayrama yakın günlerde hali vakti yerinde olanlarımız; fakirleri, muhtaçları gözeterek mali ibadetlerimizden olan zekât, fitre ve diğer sadakalarla gönüllerini alarak onların da bayram sevinci yaşamalarını sağlamak dinimizin bize yüklediği bir yükümlük olarak bildik ve bunları yerine getirmeye çalıştık. Bu konuda Müftülük olarak başlattığımız “Bir Yetim De Sen Giydir” kampanyası çok başarılı geçti. Yüze yakın yetimi giydirdik. Ayrıca cemaatimizden gelen fitre, fidye ve zekatları da fakir öğrencilerimize ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bunun yanı sıra kumanyalar hazırladık, fakir ailelere dağıttık. Bütün bunları siz cemaatimizin destekleriyle büyük bir özveriyle ve sorumluluk bilinciyle yerine getirdik. Rabbim en güzel bir kabul ile kabul eylesin.

Aziz Kardeşlerim,

Bayram günlerinde de yapacaklarımızı unutmayalım! Bizden bayram neşesi bekleyenlere beklediklerini ikram edelim! Bayramın sevincini ve coşkusunu içimizde hissedelim! Varlık sebebimiz olan anne-babalarımızı; hayatın çilesini birlikte omuzladığımız eşlerimizi sevindirelim. Evlerin canlı bayramları olan çocuklarımızı bayramın coşkusuyla mutlaka tanıştıralım! Aile büyüklerimize, akrabalarımıza, komşularımıza, arkadaş ve dostlarımıza hürmet ve muhabbetlerimizi gösterelim. Hastane köşelerinde şifa bekleyenlerin gönüllerini alalım, Allah’tan şifa dileyelim. Bayram yapamayanlara bayram yaptıralım! Yüreklerin en ağır yükü olan dargınlıklara son verelim!

Bayramlar, başkalarını sevindirdiğimiz kadar bize mutluluk ve sevinç kaynağı olur ancak. Bu bayramda dargınlıkları bitirelim, sevdiklerimizle ziyaretleşelim ve bayramlaşalım. Böylece anne – baba, evlâtlar, akrabalarla iyi geçim, hoşgörü ve sevgiye dayalı bir hayatımız olsun.

Bu vesileyle Ramazan Bayramınızı tebrik eder bu mübarek Bayramın Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunun ve bütün İslâm âlemnin birlik ve dirliğine, mazlumların kurtuluşuna, insanlığın huzur, barış ve selametine vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyâz ederim.

Mustafa TRAMPA

İskeçe Müftüsü