MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA DÜNYA İSLAM BİLGİNLERİ İSTİŞARE ZİRVESİNE KATILDI

13-05-2024

MÜFTÜMÜZ MUSTAFA TRAMPA  DÜNYA İSLAM BİLGİNLERİ İSTİŞARE ZİRVESİNE KATILDI

Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen Dünya İslam Bilginleri Zirvesi 12 Mayıs 2024 Pazar günü Türkiye Cumhuriyeti Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yaptığı konuşmayla başladı. Dünyanın birçok yerinden gelen alimlerin yanı sıra, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’ndan da Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ile İskeçe Müftümüz Mustafa Trampa da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstişare Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın farklı köşelerinden gelen alimleri ve kanaat önderlerini misafir etmekten dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Katılımcılara “İstanbul’a hoş geldiniz” diye seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçkin bir heyetle bu anlamlı toplantıyı tertip eden Diyanet İşleri Başkanlığımızı tebrik ediyorum. Vereceğiniz katkılar için de sizlere şimdiden şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir zamanda İslam coğrafyasının değerli temsilcilerinin bir araya gelmesinin Filistinli kardeşlerine ve mazlumlara cesaret aşılayacağını vurgulayarak, “Buradaki mevcudiyetinizle sizler sadece insanlık ve kardeşlik görevinizi yerine getirmiyorsunuz. Aynı zamanda, sergilediğiniz onurlu duruşla Filistinli mazlumların yalnız olmadığını tüm insanlığa haykırıyorsunuz.” değerlendirmesini yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise konuşmasında, bugün dünyanın savaşlar, yoksulluk, terör ümitsizlik gibi devasa sorunların kuşatması altında tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığına dikkati çekerek, “Yeryüzü İslam’ın evrensel değerlerine, güzel ahlakına, hakkı ayakta tutan ilkelerine her zamankinden daha çok muhtaçtır. Diğer yandan üzülerek müşahede ediyoruz ki İslam’ın rahmet mesajıyla yeryüzüne umut olması gereken Müslüman, dünyada ciddi problemlerle karşı karşıyadır.” dedi.

Başkan Erbaş, Müslümanların bilhassa gençlerin inanç, kültür ve medeniyet zemininde maruz kaldığı meydan okumalar olduğuna dikkati çeken Başkan Erbaş, “Bir yanda İslamofobi, misyonerlik, kültür emperyalizmi, dini istismar eden terör örgütü diğer tarafta yanlış dini anlayışların sebep olduğu ciddi meseleler var. Tüm bunların farkında olarak daha güçlü ve daha kapsamlı faaliyet zeminleri oluşturmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

İki gün sürecek olan bu zirvede önemli konuları müzakere edeceklerini kaydeden Başkan Erbaş, “5 konu etrafında sunumlar yapılacak. Değişen ve gelişen şartlara göre İslam’ı en ideal şekilde temsil ve tebliğ etmenin, başta İslam dünyası olmak üzere insanlığa daha iyi hizmet sunmanın yollarını müzakere edeceğiz. İslam düşmanlığına çevrilen İslamofobi ve benzeri sorunlarla daha etkin mücadele edebilme imkanlarını istişare edeceğiz. İşgalci zalim İsrail’in, zulüm ve katliamını durdurmak için Gazze ve Filistin’e daha güçlü nasıl destek olabileceğimizi konuşacağız inşallah. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, tüm dünyaya, tüm insanlığa, bu katliamın, bu soykırımın durdurulması için çağrıda bulunacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

İslam Dünyasından 92 katılımcının yer aldığı Dünya İslam Bilginleri Zirvesi 14 Mayıs 2024 Çarşamba günü sona erecek.

Faziletli Müftümüz Mustafa Trampa, sosyal medya hesabından zirveyle ilgili şu paylaşımı yaptı:

“T.C. Diyanet İşleri Başkanlığının organize ettiği ve T.C. Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 12 - 14 Mayıs tarihleri arasında Gümülcine müftümüz İbrahim Şerif ile İstanbul Dünya İslam Bilginleri İstişare Zirvesi’ne katılım sağladık.”