HUTBE - MEVLİD KANDİLİ

09-12-2016

HUTBE - MEVLİD KANDİLİ

Muhterem Müslümanlar!
Önümüzdeki Pazar gününü Pazartesi’ye bağlayan gece Mevlid Kandilidir. Mevlid Kandili, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’in doğduğu gecedir. Cahiliye Devrinde insanlık karanlıklar içinde yüzüyor, küfür, cehâlet, vahşet hüküm sürüyordu. Bir kısım insanlar, esir pazarlarında birer mal gibi satılıyor, zayıflar kuvvetlilerin pençesinde inim inim inliyor, insanlık en korkunç günlerini yaşıyordu. İşte bu devirde, bunalan beşeriyetin ufkunda ilâhî bir nur doğdu. Rebiulevvel ayının onikinci gecesinde âlemlerin Efendisi, iki cihan güneşi, insanlığın hidâyet meş’alesi, Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s) dünyaya geldi.

Aziz kardeşlerim!
Bu gecenin sabahı, aydınlık bir sabahtı. İnsanlığa Allah ’ın lütfu, nimeti ve rahmeti olan Kâinatın Efendisi, Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s) dünyaya gelmişlerdi. O’nun Peygamberliğiyle şirk’in kara bulutları dağılmış, insanlık şeref ve haysiyetine kavuşmuş, zulmün yerini adâlet, kuvvetin yerini Hak, yalanın yerini hakikat almıştır. Cehâlet ve esaretin zincirleri kırılmış, ilim ve hürriyete kavuşulmuş, kadınlar da toplumdaki itibarlı yerini almıştır. Allah Teâlâ Peygamberimizi Âlemlere Rahmet olarak bütün insanlığa “Bir şâhid, bir müjdeci bir uyarıcı, Allah’a davetçi ve nur saçan bir kandil” (1) olarak göndermiştir.

Muhterem Mü’minler!
Peygamberimizin doğumu olan Mevlid Kandilini ihya etmekten maksat sadece mevlid okumak değildir. Asıl gaye “…Allah’ı seviyorsanız bana tâbi olun ki, Allah da sizi sevsin, günahlarınızı bağışlasın…”(2) emri gereğince O’nu sevmek, yaşadığı ahlâkı yaşamak, emir ve tavsiyelerine uymak, O’nun adâletini tatbik ederek, bütün güzel hasletlerde O’na uyma azmini tazelemektir. Bu mübarek gecede Hz. Muhammed (S.A.V.)’e ümmet olmanın gereği olarak, büyüklerimizi ziyaret edelim, onların gönlünü ve hayır dualarını alalım. Muhtaçları, dul ve yetimleri gözetelim, bol bol hayır ve hasenatta bulunalım. Çocuklarımıza Allah’ın Resûlünü ve güzel ahlâkını anlatalım. Kur’an okuyarak, kaza ve nafile namazları kılarak, Allah’ı bol bol zikrederek, Resûlullâh’a Salât-ü Selam getirerek bu geceyi ihya etmeye çalışalım.

Mübarek Mevlid Kandili’nin Milletimiz ve bütün İslâm Âlemi için hayırlara, tüm İnsanlık için barış ve huzura vesile olmasını Yüce Rabbimiz’den niyaz ederim.

---------------------------------------------------------
(1) Ahzab, 33/45-46