TÜRKİYE’DEN GELEN HEYETLER MÜFTÜLÜĞÜMÜZÜ ZİYARET ETTİLER

29-07-2010

TÜRKİYE’DEN GELEN HEYETLER MÜFTÜLÜĞÜMÜZÜ ZİYARET ETTİLER

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın merhum lideri Dr. Sadık Ahmet 24 Temmuz Cumartesi günü ölümünün 15. Yılında yapılan anma törenleri vesilesiyle Türkiye’den katılan heyetler İskeçe’de de bir dizi ziyaretlerde bulundular.

24 Temmuz Cumartesi günü MHP, CHP ve Trakya Bölgesinden bazı Belediye Başkanları Müftülüğümüzü ziyaret ettiler. Önce MHP grubu geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu ve beraberindeki heyet, Müftümüz Ahmet METE’den müftülük faaliyetleri hakkında bilgi aldılar. Kendileri Batı Trakya davasında her zaman en iyi desteği verdiklerini ve Lozan’dan kaynaklanan hakların uygulanması için gereken çalışmayı yapacaklarını belirttiler.

Ardından gelen CHP grubu ve Trakya Bölgesinin bazı Belediye Başkanları ziyaretten duydukları memnuniyeti belirttiler. CHP temsilcisi Kırklareli milletvekili Turgut Dibek başkanlığındaki CHP grubuna Müftü Efendi yemek de ikram etti.

25 Temmuz 2010 Pazar günü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç ve Beraberindeki heyet ile Bursa Osmangazı Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Müftülüğümüzü ziyaret ettiler. Karşılama törenine İskeçe Din Görevlileri de hazır bulundu. Çok coşkulu geçen bu ziyarette de Müftü Efedi Müftülüğün çalışmalarını dile getirdi ve bazı isteklerde bulundu. Sayın Bakanımız da; bütün problemlere vakıfız. İki ülke arasındaki yakınlaşma, sizin daha rahat etmeniz içindir. Siz davanıza sahip çıkın. Birlikte haretken edin şeklinde konuştu ve sıcak karşılamadan dolayı teşekkür etti.

Müftümüz Ahmet METE her gelen üç heyete de Müftülük problemi konusunu dile getirdi. Özetle şunları söyledi:

Müftülük bizim can damarımızdır. Lozan Antlaşması ve diğer anlaşmalar çerçevesinde yetkileri belirlenmiş ve müftülerin seçimle işbaşına gelmeleri konusunda şarta bağlanmış olan müftülük konusuna, farklı yollarla çüzüm aramak doğru değildir. Bu gibi yollarla yetkilerinden arındırılmış bir hale getirmeye yönelik çözümler getirmek bir anlamda müftülük kurumumuzu feda etmek demektir. Gündemde Müftülük se.imi diye bir mesele söz konusu değildir. Batı Trakya Müslüman Türk insanı müftülerini seçmiştir. Yunan devleti seçim istiyorsa, seçilenleri tanıması yeterli olacaktır.

Ayrıca bu tür ziyaretlerin bize moral verdiğini ve mücadelememize güç kattığını ifade etti.

Devlet Bakanı Bülent Arınç ve beraberindeki heyet daha sonra İskeçe Türk Birliğini ziyaret ettiler ardında da Şahine hareket ettiler. Şahinde büyük kalabalıkla coşkulu bir şekilde karşılanan heyet, yapılan konuşmalardan sonra Tekke camiinde Kur’an Kursu öğrencilerinin sunduğu kısa bir sunumun ardından öğlen namazı kılındı. Namazdan sonra Şahin Yukarı Camiinde verilen yemekle program sona erdi. Heyet daha sonra köyden ve İskeçe’den ayrıldı.