ÇAVUŞOĞLU: BATI TRAKYA TÜRKLERİNİ HİÇBİR ZAMAN YALNIZ BIRAKMADIK, BIRAKMAYACAĞIZ

08-12-2022

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da bulunan  Müftümüz Mustafa Trampa ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) üyelerini kabul etti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, BTTADK üyelerini Ankara’da ağırladıklarını belirten Çavuşoğlu, “Yunanistan, Lozan Antlaşması’nı ve soydaşlarımızın temel insan haklarını ihlal etmeyi ısrarla sürdürüyor. Batı Trakya Türklerini hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız!” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Yunanistan, Batı Trakya’daki Türk Azınlığının ‘Türk’ kimliğini tanımamaktadır.

Yunanistan, Türk Azınlığının, okullarının, vakıflarının, derneklerinin ve cemaat kuruluşlarının adlarında ‘Türk’ ifadesini kullanmasını engellemektedir.

Yunanistan, Türk Azınlığının dernekleşme özgürlüğünü ihlal etmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yunanistan’ı bu ihlalleri nedeniyle üç kez mahküm etmiştir.

Yunanistan, yaklaşık 15 yıldır AİHM’in bu karalarını uygulamamaktadır.

Yunanistan, Türk Azınlığın kendi dini temsilcilerini seçmesine izin vermemektedir.

Yunanistan’ın yeni Müftülük Kanunu, 1923 Lozan Barış Antlaşması’na aykırı olup, Türk Azınlığını temel insan haklarından mahrum bırakmaktadır.

Yunanistan Batı Trakya’da Türk vakıf mallarına el koymaktadır.

Yunanistan, keyfi mali denetim ve vergi cezaları uygulayarak Türk Azınlığına yönelik ayrımcılık yapmaktadır.

Yunanistan, son 15 yılda 90’dan fazla Türk Azınlık ilkokulunu kapatmış olup, yeni Türk Azınlık okulların açılmasına izin vermemektedir.

Yunanistan, mevcut Azınlık okul binalarının yenilenmesine ve genişletilmesine izin vermemektedir.

Yunanistan, Türk Azınlık okullarında çalışmak üzere yeterli sayıda Türkçe öğretmeninin görevlendirilmesini engellemektedir. Yunanistan ayrıca, Türkçe ders materyallerinin güncellenmesini de önlemektedir.

Ve liste uzar gider…”